Θέτις

Θέτις
I
Μυθολογικό πρόσωπο. Ήταν κόρη του Νηρέα και της Δωρίδας, μητέρα του Αχιλλέα και η ωραιότερη από τις πενήντα Νηρηίδες. Την ερωτεύτηκαν ο Δίας και ο Ποσειδώνας, οι οποίοι απομακρύνθηκαν, όταν τους είπε η Θέμις ότι ο γιος της Θ. θα γινόταν ισχυρότερος από τον πατέρα του· έτσι, αποφάσισαν να την παντρέψουν με έναν θνητό, τον Πηλέα. Η Θ. όμως δεν δεχόταν την απόφασή τους και όταν την πλησίαζε ο Πηλέας, εκείνη μεταμορφωνόταν σε φωτιά, σε φίδι, σε δέντρο, σε νερό, σε λιοντάρι, σε φώκια κ.ά. Τελικά υπέκυψε και οι γάμοι έγιναν με μεγαλοπρέπεια στην κορυφή του Πηλίου, στο άντρο του κένταυρου Χείρωνα, μπροστά σε όλους τους θεούς. Σύμφωνα με μια παραλλαγή του μύθου, η Θ. γέννησε πριν από τον Αχιλλέα έξι παιδιά, τα οποία δεν έζησαν, γιατί θέλησε να δοκιμάσει αν η θεϊκή τους φύση θα τα έσωζε από το νερό και τη φωτιά. Προσπάθησε να κάνει αθάνατο και τον Αχιλλέα βυθίζοντάς τον στη φωτιά, την είδε όμως ο Πηλέας και την εμπόδισε να ολοκληρώσει το έργο της. Από τότε αφιέρωσε με δραματική αγωνία στον Αχιλλέα όλη της τη στοργή, την τρυφερότητα και την αγάπη, γιατί ήξερε ότι ο γιος της θα πέθαινε νέος. Όταν άρχισε ο Τρωικός πόλεμος, η Θ. προσπάθησε να τον κρύψει στη Σκύρο, ανάμεσα στις κόρες του βασιλιά Λυκομήδη, αφού τον έντυσε με γυναικεία ρούχα. Όταν απέτυχε, παρακάλεσε τον Ήφαιστο να του ετοιμάσει την πανοπλία. Από τότε τον παρακολουθούσε, του παραστεκόταν σε κάθε δύσκολη στιγμή και κατέφευγε συχνά στον Δία για την εξασφάλιση της προστασίας του. Η Θ. ήταν ωραία και αγαθή θεότητα, που προσέφερε ευεργεσίες: βοήθησε τον Ήφαιστο, τους Αργοναύτες, τον Θησέα, τη Δανάη, τον Διόνυσο και τον ίδιο τον Δία. Λατρευόταν σε πολλές ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία.
Ο Πηλέας απαγάγει τη Θέτιδα, παράσταση του «ζωγράφου του Μαρσύα» (Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο).
II
(Αστρον.). Αστεροειδής πλανήτης, που επισημάνθηκε στις 17 Απριλίου 1852. Το φαινόμενο μέγεθός του σε απόσταση μίας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο είναι 7,76. Η διεθνής ονομασία του είναι Thetis 17.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Θέτις — fem nom sg (doric) Θέτις fem nom sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτι — Θέτις fem voc sg (doric) Θέτῑ , Θέτις fem dat sg (epic doric ionic aeolic) Θέτις fem voc sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτιν — Θέτις fem acc sg (doric) Θέτις fem acc sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Фетида — (Θετις, Thetis) морская нимфа, дочь Нерея и Дориды; по фессалийскому сказанию дочь кентавра Хирона. Выросшая на попечении Геры, Фетида была против своей воли выдана Зевсом и Герой замуж за Эакова сына Пелея, героя фессалийских сказаний (эпонима… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Θέτιδα — Θέτις fem acc sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτιδι — Θέτις fem dat sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτιδος — Θέτις fem gen sg (epic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτιι — Θέτις fem dat sg (epic doric ionic aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Θέτιος — Θέτις fem gen sg (epic doric ionic aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Фетида — (Thetis, Θέτις). Морская нимфа, дочь Нерея и Дориды, супруга Пелея и мать Ахиллеса. Она горячо любила своего сына и знала ожидавшую его роковую судьбу. Во время Троянской войны она утешает его и доставляет ему вооружение, выкованное Гефестом.… …   Энциклопедия мифологии

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”